I många spelformer är det statistiskt omöjligt för en spelare att gå med vinst i långa loppet. Svenska skraplotter ger till exempel i genomsnitt tillbaka mindre än hälften av insatserna i form av vinster.

Nästan alla förlorar

Nästan alla spelare går alltså med förlust. Oavsett vilken spelform man ägnar sig åt gäller den enkla regeln: Ju mer man spelar, desto mer förlorar man. Att försöka vinna tillbaka de pengar man förlorat är alltså helt fel strategi. Den leder bara till att man förlorar ännu mera pengar. I de spelformer där det är spelarens eget val som påverkar vinstchansen, som spel på sport och poker, finns det en teoretisk chans att på längre sikt gå med vinst för den som är väl insatt och är skickligare än andra spelare. Det krävs dock mycket stor talang och stort engagemang för att i praktiken kunna tjäna några större summor pengar på sådana spel. I Sverige är det endast ett fåtal spelare som genom hårt arbete går med någon slags vinst och detta endast i perioder.

Vinstandelarna varierar

Hur mycket spelarna i långa loppet får tillbaka varierar mellan de olika spelformerna. Lotter är den spelform som i genomsnitt ger minst tillbaka, mellan 40 och 50 procent av insatserna. I vadslagning på sport och hästar förlorar spelarna i genomsnitt mellan 20 och 45 procent av insatserna. På spelautomater och roulett är den genomsnittliga förlusten per spelomgång mindre, men det motverkas av att man utan avbrott brukar spela den ena omgången efter den andra. Eftersom spelautomater och roulett är rena slumpspel finns ingen möjlighet att i långa loppet gå med vinst.

Inte bättre spelupplevelse med större vinstchans

I teorin kan det framstå som bättre att välja spelformer där störst del av insatsen går tillbaka till spelarna. Sådana spelformer har dock ofta ett högt tempo. Spelomgångarna följer tätt på varandra. På en spelautomat tar en spelomgång bara några sekunder och i roulett några minuter. Därför tar pengarna ganska snabbt slut. Hundra kronor räcker ofta inte till mer än några minuters spel på en Vegas-maskin. Som jämförelse räcker samma summa till ett system på Stryktipset, som ger spänning under en hel eftermiddag med fotboll på TV. En matematiskt sett högre vinstchans behöver alltså inte betyda en bättre spelupplevelse.

Spela för nöjes skull

Spelandet ska vara något som gör livet rikare genom upplevelser och inte något som skapar ekonomiska problem. Man ska bara spela för nöjes skull, oavsett vilken spelform man väljer. Drömmar och förhoppningar förekommer ofta i spelarens värld. Men i den krassa verkligheten går nästan alla spelare med förlust.