Alla spelbolag som har licens enligt nya spellagen (2018:1138) ska ha logotyper för spelansvar väl synliga där man erbjuder onlinespel. I Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd (LIFS 2018:2) om spelansvar finns bland annat beskrivet att spelbolag med svensk spellicens ska ha logotyperna väl synliga. De ska vara placerade i ett låst fält överst på licenshavarens webbplatser, mobilapplikationer och liknande, vilket innebär att logotyperna ska vara synliga även då användaren scrollar på sidan.

Logotyper för spelansvar ska länka till:

  • Självtest, där spelaren kan få en uppfattning om hen riskerar att spela för mycket.
  • Begränsning av insättningar (spelbudget) och bestämmande av inloggningstid
  • Avstängning från spel där spelaren kan välja att stänga av sig för spel hos spelbolaget eller i det nationella avstängningssystemet Spelpaus.se som omfattar samtliga licenshavare.

logotyper för spelansvar som i alla lägen ska vara synliga överst på alla webbplatser och mobilapplikationer:

Logotyper för spelansvar
Logotyperna består av vit platta, svart ram, symbol och text. Då varje logotype består av en hel bild kan den tillgänglighetsanpassas genom att byta ut ordbilderna (Spelpaus, Spelgränser, Självtest) mot ren text och ska då vara i typsnitt Verdana och se ut som förlagan. Logotyperna får även anpassas i storlek under förutsättning att de fortfarande är tydliga. Det är inte möjligt att få undantag från något av dessa krav.

Logotyper för spelansvar finns att ladda ner här! Zip-fil, EPS och SVG-format.

Logotyperna för spelansvar ska även finnas vid spel på värdeautomater på andra platser än på ett kasino. De ska då vara placerade väl synliga i ett låst fält på värdeautomaternas skärmar.

Mer information om spelansvar finns i 14 kapitlet i spellagen (2018:1138) och 10 kapitlet i spelförordning (2018:1475) samt Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd (LIFS 2018:2) om spelansvar.