Spel behöver regler – därför ska du välja spelbolag med svensk licens

Händer det att du spelar om pengar? Då är det viktigt att du håller utkik efter Spelinspektionens logotyp. När du ser den vet du att spelbolaget du spelar hos har svensk licens. Det innebär att spelbolaget måste följa de svenska lagar och regler som satts upp för att skapa en sund och säker spelmarknad. Vår uppgift är att kontrollera att spelbolagen följer regelverket. Här hittar du alla spelbolag som har svensk spellicens.

Spelinspektionen kan inte ställa krav på att spelbolag utan svensk spellicens följer svensk spellag, men vi arbetar för att stänga ute de bolag som utan nödvändig licens riktar sig mot den svenska spelmarknaden.

Om ett bolag med svensk licens inte följer den svenska spelregleringen riskerar de sanktioner från oss och i värsta fall en indragen licens. Att inneha en svensk licens är inte en garanti för att spelbolaget följer spelregleringen. Det är det som är vårt att jobb att kontrollera.

Om du spelar på ett bolag med svensk licens och upptäcker att något inte går rätt till – hör av dig till oss, så kan vi använda det i vår tillsyn.

Att spela på ett bolag utan svensk licens kan vara riskfyllt på många olika sätt. Här är några exempel.

Konsekvenser för samhället

Genom att spela på bolag utan svensk licens riskerar du att bidra till olaglig spelverksamhet och du vet inte i vems ficka pengarna du spelar för hamnar. I värsta fall skulle pengarna kunna finansiera saker som du inte vill stå bakom, som exempelvis penningtvätt och annan kriminell verksamhet.

Olicensierade spelbolag som riktar sig mot Sverige skapar en ojämn konkurrens på spelmarknaden i förhållande till bolag som riktar sig mot Sverige utan licens, då bolag med svensk licens har kostnader för att följa svensk spellagstiftning som olicensierade inte har. Licensierade bolag betalar till exempel en avgift när de ansöker om svensk licens och dessutom en årlig tillsynsavgift och de betalar även skatt i Sverige.

Inga garantier om du vinner

Om du skulle vinna på ett bolag utan svensk licens ska du själv betala 30 procent skatt för vinstpengarna annars gör du dig skyldig till skattebrott. Vinner du däremot på ett bolag med svensk licens behöver du inte betala någon skatt på vinsten.

Men det finns ännu större risker med att spela på bolag utan svensk licens. Det är inte säkert att du får ut några vinstpengar överhuvudtaget. Det kan bero på olika saker – otydliga villkor eller att bolaget plötsligt kan upphöra.

Stor skillnad i konsumentskydd

Om du spelar hos spelbolag med svensk licens har du ett starkt konsumentskydd. Det innebär bland annat att bolaget måste ha tydliga avtalsvillkor och att de inte får ha missvisande marknadsföring.

Om du får problem med att få ut en vinst från ett olicensierat spelbolag kan det vara svårt att få hjälp av svenska myndigheter. Du får då kontakta myndigheter i det land där det aktuella bolaget har sin licens.

Om du skulle få problem med att få ut en vinst från spelbolag med svensk licens gäller svensk lagstiftning. Då kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden. Spelinspektionen tar däremot gärna emot tips och klagomål i vårt tillsynsarbete.

Starkare konsumentskydd vid spelproblem

Enligt senaste mätningen från Folkhälsomyndigheten har omkring 340 000 personer i Sverige någon form av problematisk spelande. Spelbolag med svensk licens måste ta ansvar och skydda kunder som har eller riskerar att få problem.

Vi ställer krav på spelbolag med svensk spellicens. De ska ha länk till Spelpaus.se där du kan stänga av dig för allt spel om pengar. De ska även ha en länk till insättningsgräns och självtest för att se om du har kontroll över ditt spelande. Spelpaus.se

Spelbolag utan svensk licens behöver inte erbjuda något av detta.

Varken du eller vi har kontroll över spelbolag utan svensk licens

Vi har ingen möjlighet att utöva tillsyn hos spelbolag utan svensk licens. Spelinspektionens uppdrag är att stänga dem ute från den svenska spelmarknaden.

Licensierade spelbolag kan vi däremot ha tillsyn över - Spelinspektionen håller koll på att spelbolag med svensk licens följer svensk spelreglering. Vi samarbetar med svenska myndigheter, som exempelvis Allmänna Reklamationsnämnden, Integritetsskyddsmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Finansinspektionen, Konkurrensverket, Konsumentverket, Polisen, Skatteverket samt utländska spelmyndigheter.

Att spela om pengar kan vara riskfyllt. Genom att välja bolag med svensk licens gör du ditt spelande säkrare. Titta alltid efter Spelinspektionens logotyp. Ser du den vet du att vi kontrollerar spelet. Spel behöver regler.