Spelpaus.se

Publicerad: 2018-10-05

Enklare för spelare att stänga av sig från spel om pengar

Den nya spellagen, som börjar gälla 1 januari 2019, ska bland annat skydda spelare mot överdrivet spelande och vid behov hjälpa dem att minska sitt spelande. En del i den nya så kallade omsorgsplikten är att en spelare ska kunna stänga av sig själv från spel om pengar under en viss tid eller tills vidare.

Spelpaus.se, nationellt avstängningssystem

Från den 1 januari 2019 ansvarar Spelinspektionen (nuvarande Lotteriinspektionen) för ett nationellt avstängningssystem, kallat Spelpaus.se, där spelare själva kan välja att stänga av sig från allt licensierat spel som kräver registrering.

Licenshavare ska kontrollera mot Spelpaus.se för att försäkra sig om att de inte erbjuder spel till någon som stängt av sig eller skickar direktreklam till dessa personer under avstängningstiden.

Spelbolag kan testansluta till Spelpaus.se

Ett testsystem, för spelbolag att ansluta till, finns tillgängligt. De spelbolag som tilldelas licens kommer sedan att få tillgång till det riktiga systemet som ska vara i drift från 1 januari 2019.

Teknisk dokumentation för marknadsförings-api: https://testapi.spelpaus.se/Documentation/Marketing

Teknisk dokumentation: https://testapi.spelpaus.se/documentation

Teknisk API-specifikation: https://testapi.spelpaus.se/swagger/index.html

Testmiljön ska inte användas för mängdtester, lasttester eller liknande utan enbart för att testa anslutning och det protokoll som ska användas.

Då detta är en testmiljö så kan det hända att tjänsten tillfälligt ligger nere, prova igen efter en stund om systemet inte svarar.

Tekniska frågor besvaras av Jonas Engdahl jonas.engdahl@lotteriinspektionen.se

Anslutning till spelpaus.se

Lotteriinspektionen kommer att påbörja utskick av filer och anslutningsinstruktioner till spelpaus.se under vecka 50, 2018.

Frågor och svar om självavstängningsregistret på Spelpaus.se finns här.

Logotyper för spelansvar

Från 1 januari 2019 ska alla spelbolag ha logotyper för spelansvar väl synliga där man erbjuder onlinespel. Läs mer om logotyper för spelansvar.

Fler spelansvarsåtgärder

 Mer information om spelansvar finns under Frågor och svar på lotteriinspektionen.se