Publicerad: 2016-05-26

Nu är vinnarna utsedda i Lotteriinspektionens sannolikhetstävling.

Under våren arrangerade Lotteriinspektionen i sitt projekt Prata Om Spel, en mattetävling för alla Sveriges högstadieelever. Tävlingen togs fram i samarbete med Svenska Matematikersamfundet och fanns på skolsajten prataomspel.se

Tävlingen utgjorde en del i den sannolikhetskurs som tagits fram inom Prata Om Spel. Kursen ger eleverna möjlighet att uppnå målen i matematik i skolan, samtidigt som de får lära sig om sannolikhet på ett verklighetsförankrat sätt. Eleverna får en inblick i hur spel om pengar fungerar och att ”drömvinsten” inte är så nära som många tror.

Sannolikhet är ett begrepp som allt för sällan nämns i samband med spel eller tävling och som betecknar hur stor eller liten chansen (eller risken) är att olika händelser ska inträffa. Och här finns det goda grunder att stärka ungdomars kunskaper inom området.

- För att förstå hur spelbolag tjänar pengar behöver man förstå hur sannolikheter är kopplade till odds. Om man kan räkna ut sannolikheter kan man till exempel se om spelbolag sätter alltför låga odds. Om man inte förstår sannolikhetens betydelse kan man lätt bli lurad, säger Milagros Izquierdo Barrios, ordförande i Svenska Matematikersamfundet. 

De 35 bidrag som kom in har bedömts av en kvalificerad jury bestående av matematikprofessorer, pedagoger och Lotteriinspektionen.

- Det har varit väldigt spännande att gå igenom alla bidrag och tillsammans med sakkunniga inom matematikområdet välja ut tre stycken bidrag. Uppgiften var inte helt enkel och eleverna har lagt mycket tid både på matematiska formuleringar och på att presentera lösningarna på ett pedagogiskt sätt, säger Henrik Larsson ansvarig pedagog för sannolikhetstävlingen och Prata om spel.

Vinnarbidragen i mycket hård konkurrens blev:

På första plats: Oscar Olsson, Alina Aldelfi och Olivia Olsson i 9B från Stenbackaskolan i Asarum. Se det vinnande bidraget, klicka här!

På andra plats: Wilma Strihed, Filip Nelander och Ida Roth i 9B från Stenbackaskolan i Asarum. Se andrapristagarnas bidrag, klicka här!

På tredje plats: Adele Lejon Kanding och Fanny Tran 8D från Risbroskolan i Fagersta. Se tredjepristagarnas bidrag, klicka här!

Om tävlingsmomentet

I tävlingsmomentet skulle eleverna skapa en redovisning (film eller digital presentation) som förklarade:

  • Varför har ni satt de oddsen ni satt?
  • Vilka siffror som kommer att vara mest förekommande och varför.
  • Hur man omvandlar från decimalform till procentform.
  • Hur man förkortar ett tal i bråkform.
  • Varför alltid spelbolagen vinner i längden.
  • Inkludera en ifylld tabell från steg 1 i tävlingsbidraget

Målgruppen för presentationen är elever från årskurs fem och uppåt. Det är viktigt de i målgruppen kan förstå er presentation.

Här kan du läsa mer om tävlingen  

För mer information, vänligen kontakta:

Johannes Innala, extern projektledare KKM Tel: 070-492 01 96 johannes.innala@kkm.se

Kontaktuppgifter till ansvarig lärare:

Anette Persson (1:a och 2:a pristagare) Tel: 072-389 90 59 anette.persson@utb.karlshamn.se

Ann Binning (3:e pristagare) Tel: 0223-443 95 Ann.binning@edu.fagersta.se

Om Prata Om Spel

Lotteriinspektionen ligger bakom satsningen Prata om spel. Syftet är att ge lärare och elever möjlighet att lära sig mer om riskerna med spel om pengar. Med hjälp av Prata om spel kan du arbeta med spelfrågan och samtidigt arbeta mot målen i kursplanerna. Det finns åtta övningar för årskurs 7-9 och sex för gymnasiet. Till alla övningar finns det både lärar- och elevmaterial samt en tillhörande artikel.

www.prataomspel.se