Publicerad: 2019-06-19

Enligt spellagen får bara allmännyttan och staten erbjuda traditionella lotterier. Det är heller inte tillåtet för bolag med svensk vadhållningslicens att erbjuda vadhållning på utfallet i dessa lotterier utan tillstånd från den licenshavare som har laglig rätt att anordna lotteriet.

Spelinspektionens granskning visar att United Lottery Solutions Ltd, via webbadressen lottoland.se, har anordnat vadhållning på lotteriet Eurojackpot som statliga AB Svenska Spel har licens för i Sverige. Detta har skett utan tillstånd från Svenska Spel.

United Lottery Solutions har även tillhandahållit skraplotter online, vilket inte heller omfattas av bolagets licens.

Spelbolaget har vidtagit rättelse, men överträdelserna har pågått under en längre tid och bedöms av Spelinspektionen som allvarliga.

På sin webbplats erbjuder United Lottery Solutions fortsättningsvis vadhållning på lotterier som anordnas av aktörer utanför det svenska licenssystemet. Detta är tillåtet enligt svensk lag, men bolaget har inte varit tillräckligt tydligt med information om att kunderna inte deltar i faktiska lotterier, utan i vadhållning på utfallet i lotterier.

United Lottery Solutions får en varning av Spelinspektionen och ska betala en sanktionsavgift på 700 000 kronor. Avgiften baseras på överträdelsens allvarlighetsgrad samt bolagets omsättning på den svenska marknaden.

Beslut United Lottery Solutions Ltd

För mer information och kommentarer, vänligen kontakta:

My Hamrén, pressansvarig
My.hamren@spelinspektionen.se
+46 (0)76-533 0174

Anders Sims, kommunikationschef
Anders.sims@spelinspektionen.se
+46 (0)76-533 0167