Nästan alla som spelar går med förlust i långa loppet. Anledningen till att man spelar är olika. För många är spel underhållning, ett fritidsintresse och ett sätt att drömma sig bort. De kan få en upplevelse, oavsett om de vinner eller förlorar. Men det finns också de som har fastnat i spelandet och som inte kan kontrollera det.

Allt spel om pengar handlar om chansen att vinna, det vill säga att få tillbaka mer än man har satsat. Att vinna är ett mycket positivt laddat begrepp i vårt samhälle. Det är något som förknippas med lycka och framgång. Chansen att vinna eller få mer av något utan att anstränga sig mer är också något som belöningssystemet i hjärnan reagerar positivt på. Även små vinster ger glädje och hoppet om att vinna upplevs som positiv.

Utifrån människornas förhoppningar om att vinna, har kultur och kommersiella intressen skapat ytterligare lockelser för att få dem att spela.

Fem motiv för att spela

Det finns flera anledningar till att vi spelar. Nedan följer fem motiv som i allmänhet finns hos alla spelare. De flesta kan hantera sitt spelande, men för vissa kan detta bidra till spelproblem.

Chansen att vinna. Vinstchansen har djupa psykologiska och kulturella betydelser. Den förknippas med positiva egenskaper och upplevelser.

Drömmen om högvinsten. En del spel ger för en liten insats chansen att vinna flera miljoner kronor. Många fantiserar om hur bra deras liv skulle kunna bli om de vann mycket pengar.

Sociala värden. Spel kan vara ett sätt att umgås och träffa andra människor. De kan också ge ett tillfälle att tävla mot andra. En del spelare gör stora och vågade insatser för att imponera och vinna respekt.

Intellektuell utmaning. Spel som poker och vadhållning på hästar ger en stor intellektuell utmaning för den som är intresserad. Det finns nästan hur mycket som helst att lära sig om dessa spel.

Sinnespåverkan. Vissa människor lockas av att spel är mycket spännande. Andra tycker att spelande är ett sätt att koppla av på, när de till exempel sätter ihop sitt travsystem eller spelar på en spelautomat.

De fem motiven för att spela har alla sin mörka baksida i form av överdrivet spelande.

Vinstchansens koppling till hjärnans belöningssystem kan bidra till ett beroende av samma typ som alkoholism och narkomani. Drömmen om högvinsten kan vara det sista hoppet om en snabb lösning på ekonomiska problem. Den som är ensam och känner sig underlägsen kan spela för att känna gemenskap och att man betyder något. Den intellektuella utmaningen kan tas på för stort allvar och istället bli en hopplös kamp mot oddsen. Spelandets påverkan på våra sinnen riskerar att bli en drog för den som söker spänning eller som flyr från sina bekymmer.