Orange platta med text, Vi håller koll på spelbranschen, därför heter vi som vi gör

Så håller vi koll på spelbranschen

Över 200 000 svenskar spelar om pengar så gott som varje dag, och årligen ägnar sig hela 4,5 miljoner åt spel. Den svenska spelmarknaden ska vara schysst, och du ska inte behöva råka illa ut på grund av ditt spelande. Därför finns vi. Vi har ett viktigt uppdrag som innefattar att se till att de spel som finns på marknaden är lagliga, tillförlitliga och säkra och att det finns ett skyddsnät för de som spelar.

Och hur gör vi det? Jo, till exempel genom att bara ge licens till de spelbolag som lever upp till våra krav. Vi ser till att de spelbolag som fått licens sköter sig och följer lagen, och vi arbetar för att spelbolag utan licens ska hålla sig borta från den svenska spelmarknaden. I slutändan är det för din skull vi finns, och för att du – om du väljer att spela – ska kunna göra det på ett tryggt och säkert sätt.

Ljusblå platta med text, Finns det ingen som håller koll på spelbranschen? Jo, det gör det

Vad har hänt i år?

Den 1 januari 2019 var en historisk dag då Sverige införde en helt ny licensmarknad för spel. I samband med det bytte vi namn till Spelinspektionen. Under året har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden, bland annat det här:

  • Vi har lanserat Spelpaus.se. I slutet av 2019 hade över 46 000 personer stängt av sig från spel och direktreklam av spel. 

  • Vi har beviljat över 270 spellicenser.

  • Vi har stoppat spelbolag som inte lever upp till kraven och straffat de som på olika sätt brutit mot regelverket.

Gul platta med text, Vi vill inte förbjuda spel. Bara fult

Det finns hjälp

Du som spelar ska kunna känna dig trygg, och inte behöva uppleva att spelandet tar över ditt liv. Vi arbetar för en sund och säker spelmarknad för att minska de problem spelande kan skapa – både för individen och samhället. Om du behöver hjälp på grund av att du spelar för mycket, börja med att stänga av dig för spel via Spelpaus.se, och kontakta sedan din kommun eller någon stödorganisation.