Publicerad: 2024-03-25

Spelinspektionen anser att Yggdrasil Gaming Limited tillhandahållit spelprogramvara till en aktör som saknar nödvändig svensk licens och bolaget får en varning och sanktionsavgift på 300 000 kronor.

Från och med den 1 juli 2023 krävs det tillstånd för att hantera spelprogramvara enligt spellagen. Tillståndskravet gäller för aktörer som tillverkar, tillhandahåller, installerar och/eller ändrar spelprogramvara som används vid kommersiellt onlinespel. Syftet med kravet är att öka kanaliseringen och därmed motverka olagligt spel. Olicensierade speloperatörer ska inte kunna använda sig av leverantörer som tillverkar, tillhandahåller, installerar och/eller ändrar spelprogramvara åt speloperatörer som har licens i Sverige.

Spelinspektionen har kontrollerat ett antal webbplatser som drivs av aktörer som saknar nödvändig svensk spellicens och som har förbud mot att bedriva spel i Sverige. Spelinspektionen kunde då konstatera att Yggdrasil Gaming Limited var spelleverantör till en aktör som saknar nödvändig svensk licens och inledde en tillsyn av bolaget.

Beslut: Varning och sanktionsavgift, Yggdrasil Gaming Limited