Publicerad: 2016-11-10

Årets mätning visar att färre personer spelar. Trots det omsätter spelandet mer pengar.

Årets undersökning av svenskarnas spelvanor visar att drygt två av tre svenskar har spelat de senaste tolv månaderna. Jämfört med tidigare år så är det något färre personer som spelar trots att spelandet omsätter mer pengar enligt Lotteriinspektionens statistik. Det är fjärde året i rad som Lotteriinspektionen låtit Novus Sverigepanel genomföra denna mätning.

- Vi har under den senaste tiden sett att omsättningen på spelmarknaden har ökat.  Denna undersökning förstärker bilden av att färre spelar, men de som gör det spelar för mer pengar, säger Joel Kitti-Junros, analytiker på Lotteriinspektionen. 

Här följer ett axplock av slutsatser i årets mätning, som genomförts i form av webbaserade intervjuer under oktober via Novus Sverigepanel.  

  • De tre främsta anledningarna till varför man inte spelat under det senaste året är ”vinner aldrig”, 29 procent, ”tröttnat på spel”, 26 procent, ”lågt förtroende för den nuvarande spelmarknaden”, 17 procent.
  • Drygt hälften av de som säger sig spela gör det minst någon gång i månaden eller oftare.
  • De som spelar vill att överskottet helst ska gå tillbaka till spelarna och till välgörenhet.
  • Åtta av tio vet inte vart de skulle vända sig om de skulle få problem med ett spelbolag.
  • Tre procent uppger att de någon gång under de senaste tolv månaderna har upplevt att de spelat för mycket. Sju procent anger att de har någon närstående som de upplevt spelat för mycket. Åtta av tio vet inte vart de skulle vända sig om de skulle känna oro för sitt spelande.
  • Spel i spelbutiker minskar samtidigt som spel via mobiltelefoner ökar.
  • Nästan fyra av tio spelar på ”gratis” appar eller via sociala medier såsom Candy Crush eller Wordfeud. En av fem har spelat Pokémon Go. Fler kvinnor (48 procent) än män (26 procent) spelar ”gratisspel”.

Ta del av hela undersökningen, klicka här!

Ytterligare information

Vänligen kontakta Joel Kitti-Junros, analytiker, 0152-650 171, 0765-330 171 joel.kittijunros@lotteriinspektionen.se eller

My Hamrén, pressansvarig, 0152-650 174, 0765-330 174 my.hamren@lotteriinspektionen.se.