Ett pyramidspel (tidigare även benämnt som kedjebrevsspel) är ett arrangemang där du som deltagare gör en vinst genom att rekrytera nya deltagare. Alla deltagare betalar en insats som går uppåt i ledet.

Pyramidspelets grundidé

Ju fler deltagare som träder in i spelet, desto fler deltagare måste värvas för att spelarna i de föregående leden ska få tillbaka sina insatser eller mer. Eftersom vinstmöjligheterna hela tiden förutsätter en ökning av antalet deltagare, ökar också risken för att spelet kollapsar i varje nytt led. Det är bara de som befinner sig högst upp i pyramiden som har en chans att få en stor avkastning på sin insats.

Exempel på hur ett pyramidspel fungerar

Deltagare A värvar en ny deltagare B, deltagare A får då en del av deltagare B:s insats. Om deltagare B sedan värvar deltagare C så får både deltagare B och A ta del av deltagare C:s insats. För att den som deltar ska få avkastning på sin insats krävs att deltagandet i spelet hela tiden ökar i varje led. I vissa arrangemang förekommer det, utöver värvningsmoment, även försäljning av en produkt eller liknande. Insatsen kan då istället kallas för ett startpaket eller ett utbildningspaket, eller presenteras som en investering. I ett sådant fall ska en deltagare sälja startpaket/utbildningspaket till nya deltagare, alternativt få nya deltagare att göra en investering, vilket är detsamma som att värva nya deltagare till arrangemanget.

Direktförsäljning/Multi Level Marketing (MLM)

Det finns aktörer som bedriver direktförsäljning av en produkt snarare än rekrytering av nya deltagare. Förtjänsten ska i dessa fall i huvudsak komma av försäljning av en produkt som är avsedd för slutkund, ett sådant upplägg betraktas då inte som pyramidspel.

Saker som kan tyda på att ett koncept kan vara ett pyramidspel

  • Måste du köpa ett startpaket/utbildningspaket för att gå med och är det krav på att du måste rekrytera nya deltagare till konceptet eller sälja startpaket/utbildningspaket till nya kunder?
  • Vad är det bolaget bakom konceptet verkar vilja uppnå, att få så många deltagare som möjligt eller sälja så mycket produkter som möjligt?
  • Går det inte att handla en eventuell produkt utan att själv bli distributör?
  • Lockar man med att du kan tjäna pengar utan att behöva göra något?
  • Pratar man om att det är en unik möjlighet att gå med vid verksamhetens uppstart och att det är de som går med vid starten som gör stora vinster?
  • Får du inte veta några detaljer om verksamheten direkt, utan måste följa med till ett särskilt möte där en talesperson för konceptet beskriver det?
  • Om något verkar för bra för att vara sant - så är det oftast det! Om det lockas med en passiv inkomst så finns det alltid en hake. Det rör sig i regel om stora insatser som en konsument ska investera och när pyramidspelet faller ihop så går dessa pengar förlorade.

Pyramidspel är olagligt i Sverige. Tipsa Spelinspektionen om ett misstänkt pyramidspel.