Barn och unga spelar om pengar

Många barn och unga spelar i dag datorspel där de kan köpa eller få så kallade ”skin”. Skin är virtuella föremål som kan säljas vidare på olika plattformar för pengar. Det finns även webbplatser där det förekommer så kallad ”skinbetting” eller ”skin-gambling”. Där används skins som insatser och/eller vinster i spel som avgörs av slumpen och därmed kan de betraktas som spel om pengar.

Spelinspektionen utfärdar inte licens för skinbetting  

Spelinspektionen har utfärdat flera förbud mot aktörer som bedriver skinbetting. Det är olagligt för aktörer utan nödvändig svensk licens att rikta spel mot Sverige. Spelet anses till exempel rikta sig mot den svenska marknaden genom att webbplatsen har information på svenska, betalning kan göras med svensk valuta eller att bolaget marknadsför sig mot svenska konsumenter.

Upplever du något spel på internet som verkar misstänkt? Polisanmäl verksamheten eller skicka tips till Spelinspektionen, du kan vara anonym om du vill.

Skicka tips via Spelinspektionens formulär

Bristande ålderskontroll

Webbplatser som erbjuder skinbetting har ofta ingen ordentlig ålderskontroll, de kringgår därmed den 18-årsgräns för spel om pengar som finns i Sverige. Och eftersom spelet sker utan svensk licens har du som spelare ett sämre konsumentskydd. Det finns till exempel inget krav på att dessa aktörer ska skydda dig mot överdrivet spelande och det är inte möjligt att stänga av sig från dessa spel via Spelpaus.se.

Om du själv eller någon i din närhet har problem med spel, finns det mer information om vart du kan vända dig här: Om spelproblem

Mer om ungas spel om pengar

Frågor och svar om skinbetting